Witam cieplutko,
Zdjęcie z mojego
Instagrama KLIK
Do Świąt już tuż... tuż... - przyszła pora na poszukwianie przepisów na pyszne świateczne potrawy. W tym roku po raz pierwszy będę próbować wegańskich potraw światecznych, więc właśnie poszukuję ciekawych alternatyw zwykłych przepisów. Szukając dla siebie różnych opcji - pomyślałam, że mogę się z Wami podzielić moimi odkryciami ;)
Niestety nie będą to moje przepisy, tylko będę korzystać z innych blogów czy stron.
Mam nadzieje, że komuś przydadzą się takie zebrane w jednym miejscu przepisy :)
Zamiast rybki - seler
Seleroryba
Przepis ze strony
Jadłonomii KLIK
1 kg selera
2 litry bulionu warzywnego
2 arkusze nori + 5 arkuszy do owijania kotletów
2 łyżki sosu sojowego
4 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżeczka ziaren kolendry
sól i czarny pieprz
oraz do smażenia: mleko roślinne lub woda, mąka pszenna lub ryżowa i olej roślinny
Boczniaki jak śledzie
Przepis ze strony
BlogWegański.pl KLIK
Składniki:
boczniaki
olej do smażenia
Zalewa:
olej do marynaty – polecam pół na pół olej rzepakowy zwykły i niefiltrowany
musztarda – w proporcjach ok 1 czubata łyżeczka na 1 szklankę oleju
sos sojowy – w proporcjach ok 1-2 łyżki na 1 szklankę oleju
ocet jabłkowy – w proporcjach ok 1-2 łyżki na 1 szklankę oleju
majeranek – w proporcjach ok 1 łyżeczka na 1 szklankę oleju
zioła mieszanka prowansalska – w proporcjach ok 1 łyżeczka na 1 szklankę oleju
1 spora cukrowa cebula na 500g boczniaków
sól, świeżo zmielony pieprz – do smaku
Boczniaki jak śledzie w pomidorach
Też przepis z
BloguWeganskiego KLIK
1 kg boczniaków
3-4 cebule
mały słoiczek przecieru pomidorowego lub przecier domowej roboty (jeśli jest rzadki, sos wyjdzie rzadki – jak u mnie na zdjęciu)
korniszony -ok 8-10 sporych sztuk
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody – jeśli używamy koncentratu kupnego, jeśli rzadszy przecier – pominąć
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1 liść laurowy
4 szt. ziela angielskiego
sól, pieprz
olej do podsmażenia boczniaków
Czerwony barszcz z uszkami
Akurat ta potrawa co roku w moim domu jest wegańska, ponieważ od zawsze abrszcz wigilijny jest "postny" czyli gotowany na samychw arzywach, bez mięsa. A do ciasta na "uszka" od zawsze moja mama nie dodaje jajek :)
Przepis ze strony
PrześlijPrzepis KLIK
BARSZCZ
8 buraków ugotowanych na parze
1 jabłko
1 cebula
1 duży seler
2 pietruszki
4 marchewki
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól morska
pieprz ziołowy
majeranek
2 litry wody
sok z połowy limonki
4 ząbki czosnku
Uszka w moim doku robi się: ciasto z mąki (2 i pół szkl.), ciepłej wody (ok 1 szkl), oleju (2 łyżki) i soli (łyżeczka lub mniej).
a farszcz z gotowanej kapusty, namoczonych grzybów, podsmażonej cebulki i przypraw.
Makowiec
Najlepsze przepisy jakie znalazłam:
przepis z
KwestiiSmaku KLIK
1 i 1/2 szklanki maku
50 g oleju kokosowego extra vergine
2 duże banany
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki mielonych migdałów
1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki wiśni (dowolnych, z syropu, nalewki, z kompotu)
50 g ciemnej czekolady
2 łyżki likieru migdałowego amaretto + 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub po pół łyżczki aromatów migdałowego i pomarańczowego)
Przepis z
Jadłonomii KLIK
Składniki na jedną tortownicę o średnicy około 26 cm:
Składniki na ciasto:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego lub cukru trzcinowego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
szczypta soli morskiej
2 szklanki domowej masy makowej
2 łyżki masła migdałowego Primavika
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady / 1 tabliczka
2/3 szklanki mleka kokosowego, takiego z puszki
szczypta soli morskiej
Składniki na kandyzowane pomarańcze:
1 pomarańcza, najlepiej ekologiczna
1 szklanka wody
1 szklanka trzcinowego cukru
Składniki na domową masę makową:
500 g maku
100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
100 g migdałów blanszowanych, drobno posiekanych
100 g rodzynek
100 g skórki kandyzowanej
1 szklanka syropu z agawy lub klonowego
5 czubatych łyżek oleju kokosowego
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Kluski z makiem
Najciekawiej podane widziałam na stronie
OlgaSmile.pl KLIK
* opakowanie muszelek conchiglioni
* mak w puszce
* skórka kandyzowana pomarańczowa i cytrynowa
* troszkę cukru pudru do dekoracji
Kutia
znalazłam bardzo oryginalny przepis bezglutenowy (bez cukru i bez nabiału) -
blog Smakoterapia KLIK
pęczak (ugotowany, szklanka) lub
dla bezglutenowców ryż pełnoziarnisty, najlepiej okrągły (przed gotowaniem namoczony na noc)
mak (szklanka)
daktyle garść
figi (garść)
rodzynki (garść)
morele (kilka)
orzechy (laskowe, włoskie, garść)
migdały (garść)
syrop daktylowy (sklepowy lub domowy = zmiksowane kilka daktyli w 1/2 szklanki wody, do smaku)
jakiekolwiek wegańskie mleczko np ryżowe lub śmietanka
(najlepiej domowe: przepis na mleczko ze słonecznika)
cytryna (sok z połówki owocu, lub do smaku, można pominąć)
***
mleko kokosowe lub śmietanka migdałowa (do ozdoby)
zielenina (mięta, melisa, do ozdoby)
suszone plastry pomarańczy
Zdjęcie z mojego
Instagrama KLIK
Pierniczki
Przepis ze strony
Jadłonomii KLIK - robiłam już kilka razy i sa pyszne!
2 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju roślinnego, najlepszy będzie olej z pestek winogron
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 - 5 łyżek lodowatej wody
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli morskiej
***
Mój kanał na YouTube - KLIK
wpisy o WEGANIŹMIE - KLIK
Pozdawiam,