21 sie 2015

Zielone Koktajle - źródło zdrowia i urody ;)

Witam cieplutko,



Dziś taki szybki wpis o zielonych koktajlach. Sama nieraz się spotkałam ze stwierdzenie, że są zdrowe i smaczne. Ale nigdy tak na serio nie pomyślałam, że rzeczywiście warto zacząć je pić. Przyznaje się, że ten fakt udawało mi się ignorować przez wiele świadomych lat życia, aż w końcu do mnie to dotarło, kiedy ich po prostu spróbowałam :)





Moje drugie sniadanie (czekolada to 2-3 kostki, nie cała na raz)


Zaczęłam pić zielone koktajle (ze szpinaku lub jarmużu) codziennie i od tego czasu czuje jak dobry to ma na mnie wpływ!

Po pierwsze - cera. Mam gładszą, bardziej promienną cerę. Czuje też, że skóra jest  lepiej nawilżona.

Po drugie, polepszyło mi się ciśnienie krwi. Zawsze miałam problem z zimnymi dłońmi czy stopami. Nawet w lecie miałam bardzo zimne stopy. Obecnie nawet jak biegam o 6 rano (kiedy temp jest ok 7 stopni) nie czuję takiego zmarznięcia.

Po trzecie, czuję dużo energii. Od kiedy jestem na diecie roślinnej mam bardzo dużo energii i przestałam pić kawę. Koktajle pobudzają organizm i mój metabolizm.

O pozytywnych skutkach zielonych koktajli możecie poczytać TU albo TU.



Jarmuż - cudowna roślina

Tutaj posłużę się cytatem ze strony: mamzdrowie.pl  KLIK


"Filiżanka jarmużu to jedynie 35 kalorii, a dodatkowo prawdziwa kopalnia wartości odżywczych. W takiej porcji znajdziesz:

  • 5 gram błonnika,
  • 10% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B,
  • 6% dziennego zapotrzebowania na magnez,
  • 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę A,
  • 120% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
  • 700% dziennego zapotrzebowania na witaminę K,
  • spore ilości kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu, żelaza i fosforu.

Walory zdrowotne jarmużu związane są głównie z rzadko spotykaną w innych warzywach, ogromną zawartością witamin antyoksydacyjnych. Na przykład pod względem ilości witaminy C jarmuż przewyższa jedynie papryka i natka pietruszki, a witaminy K (odpowiedzialnej za szybkie gojenie się ran i zmniejszenie obfitości miesiączek) jest w nim tak dużo, że warzywa powinny wręcz unikać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.


 
Warto też wspomnieć, że zawarty w jarmużu błonnik wiąże kwasy żółciowe i związki cholesterolu, w ten sposób obniżając ich stężenie we krwi i zapobiegając chorobie miażdżycowej.
W jarmużu znajdziemy też:

  • sulforafan - związek siarki, który stymuluje produkcję enzymów oczyszczających organizm z rakotwórczych substacji oraz skutecznie niszczy bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka,
  • zeaksantynę i luteinę – karotenoidy, które pochłaniają błękitne światło i działają antyoksydacyjnie chroniąc siatkówkę przed wolnymi rodnikami,
  • betakaroten – karotenoid, który neutralizuje wolne rodniki i chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych."




    Szpinak


    cytat z fitness.sport.pl:

    "Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste - bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem. 

    Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek. Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu. Dodatkowo betakaroten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi".



    Moje przepisy na koktajle/smoothie

    Czym prostsze tym lepsze ;)

    1.
    dwie garście jarmużu
    2 średnie banany
    0,5 szklanki woda

    Jarmuż jest dość twardy więc najpierw blenduje sam jarmuż z wodą a później dodaje banana. Wychodzi mi 0,7 l koktajlu.



    2.
    2 garście szpinaku
    2 banany
    2 pomarańcza
    0,5 szklanki wody

    Wychdozi dośc gęsty ale super smaczny koktajl. Wazne aby banany były dojrzałe!



    3.
    jarmuż/szpinak
    2 jabłka
    pomarańcza
    banan
    woda

    Trzeci przepis robiłam z mniejsza ilością wody lub większą, w zależności czy wole koktajl gęstszy czy rzadszy.



    A Wy pijecie zielone koktajle? Lubicie?


    Pozdrawiam,

Powinien być nieodłącznym elementem diety w prewencji i leczeniu osteoporozy ze względu na znaczną zawartość wapnia. Zawiera go więcej niż mleko! Dzięki wysokiej zawartości wapnia oraz potasu dieta bogata w jarmuż wspomaga regulacje ciśnienia tętniczego krwi. Jest bogatym źródłem witamin: K, A oraz C. Witamina C zwalcza wolne rodniki powstające zarówno podczas przygotowywania żywości, jak i w wyniku procesów metabolicznych w organizmie. Uczestniczy w hamowaniu rozwoju miażdżycy. Witamina K pomoże w złagodzeniu obfitych menstruacji, dzięki regulacji krzepnięcia krwi oraz według najnowszych badań posiada działanie przeciwnowotworowe. Jarmuż jest bogaty w karetonoidy: beta-karoten, luteinę, zeaksantynę. Są to przeciwutleniacze, które odpowiadają za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych, a dzięki temu mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych oraz układu krążenia. Karotenoidy zmniejszają występowanie nowotworów takich jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego. Natomiast luteina i zeaksantyna zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Jest cennym źródło sulforafanu, związku o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Aby jarmuż wykazał takie działanie powinien być gotowany na parze przez maksimum 3/4 minuty. W przeciwnym razie straci swoje prozdrowotne właściwości. Jarmuż zawiera indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów, dzięki czemu chronią przed rakiem piersi. Jest również bogatym źródłem flawonoli o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Potencjalne właściwości antynowotworowe warzyw z rodziny krzyżowych, w tym jarmużu skłoniły parę naukowców Kim oraz Parka do przeprowadzenia badań epidemiologicznych dotyczących tradycyjnej diety azjatyckiej. Teza została potwierdzona! Ich zdaniem warzywa te odgrywają ważną rolę w przypadku zachorowalności na niektóre nowotwory, takie jak: rak żołądka, jelita grubego, płuc, prostaty, pęcherza moczowego, piersi, a także błony śluzowej macicy. Jarmuż – wartości odżywcze /na 100 g MAKRO SKŁADNIKI Zawartość w 100 g WITAMINY Zawartość w 100 g SKŁADNIKI MINERALNE Zawartość w 100 g Wartość energetyczna 49 kcal Witamina C 120 mg Wapń 150 mg Białko ogółem 4,28 g Tiamina 0,110 mg Żelazo 1,47 mg Tłuszcz 0,93 g Ryboflawina 0,130 mg Magnez 47 mg Węglowodany 8,75 g Niacyna 1,000 mg Fosfor 92 mg Błonnik 3,6 g Witamina B6 0,271 mg Potas 491 mg Kwas foliowy 141 μg Sód 38 mg Witamina A 9990 IU Cynk 0,56mg Witamina K 704.8μg Źródło : National Nutrient Database Jarmuż jest niskokalorycznym warzywem o znikomej zawartości tłuszczu, dzięki czemu będzie idealnym elementem np. diety redukcyjnej. Zawartość witaminy C jest znacznie wyższa niż dzienna norma. Jarmuż jest bogatym źródłem witaminy A. Sałatka ze świeżych warzyw na bazie jarmużu pozwoli dostarczyć całodzienną dawkę dla naszego organizmu. Nie zapominajmy jednak o oliwie, bez której organizm jej nie przyswoi. Ilość witaminy K w 100g znacznie przekracza nasze dzienne zapotrzebowanie W 100 gramach jarmużu jest 157 mg wapnia. To więcej niż w 100 ml mleka! Dieta bogata w jarmuż jest źródłem potasu, miedzi i manganu. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko! Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko! Jarmuż, tak samo jak warzywa krzyżowe, zawiera dwa składniki niekoniecznie korzystne żywieniowo i zdrowotnie, na które musimy również zwrócić uwagę. Są to: Geitrogeny – związki wpływające na metabolizm jodu, przez co obniżają jego stężenie w organizmie. Prowadzi to do zaburzenia syntezy hormonów tarczycy oraz przerostu gruczołu. W celu zmniejszenia niekorzystnego działania, możemy gotować jarmuż bez przykrycia – geitrogeny ulatniają się pod wpływem wysokiej temperatury. Powoduje to jednak straty innych składników. Osoby mające problem z tarczycą powinny unikać wszystkich warzyw z rodziny krzyżowych. Szczawiany – kwas szczawiowy. Jego negatywne działanie polega na tworzeniu z wapniem nierozpuszczalnych i nieprzyswajalnych kompleksów, przez to zmniejsza jego wchłanianie. Dochodzi do zmniejszenia gromadzenia się wapnia w kościach. Szczawiany mogą też odkładać się w drogach moczowych oraz nerkach, powodując kamicę nerkową. Ich nadmiar może prowadzić do obniżenia żywotności plemników. Jego nadwyżki mogą także spowodować zapalenie stawów, a nawet zaburzeń pracy serca. Zawartość kwasu szczawiowego w produktach można również obniżyć poprzez odpowiednie przygotowywanie posiłków np. gotowanie. Jarmuż posiada wiele pozytywnych właściwości, jego działanie antynowotworowe wydaje się być najcenniejsze. Należy jednak pamiętać o jego elementach negatywnych, które w przypadku występowania niektórych chorób, mogą spowodować jej pogłębienie. Musimy świadomie wybierać produkty do naszej codziennej diety, nie ulegać modzie na jedzenie, ale wybierać składniki najbardziej korzystne. Dlatego warto wiedzieć czy są to produkty odpowiednie dla nas. Bibliografia: Delange F., Ermans M.D. i A.M., Role of a dietary goitrogen in the etiology of endemic goiter on Idjwi Island, w: “The American Journal of Clinical Nutrition”, nr 24. Grajek W., Kowalska K., Olejnik A., Tomczyk J., Rola naturalnych składników diety w chemioprewencji nowotworów jelita grubego, w: “Post. Hig. Med. Dośw.”, nr 62/2010, s. 175-187. Kim M.K., Park J.H.Y., Cruciferous vegetable intake and the risk of human cancer: epidemiological evidence, w: “Proc. Nutr. Soc.”, nr 68(1)/2009, s. 103-110 Olejnik A., Tomczyk J.,Sulforafan – potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych, w: “Post. Hig. Med. Dośw.”, nr 64/2010, s. 590-603. Szostak-Węgierek D., Zalega J., Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część III. Diety o właściwościach przeciwnowotworowych, w: “Prob Higl Epidemiol”, nr 94(1)/2013, s. 59-70. Oceń artykuł ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ Jarmuż, cudowne warzywo o niezwykłych właściwościach i wysokiej wartości odżywczej - 6.0/10. Oddano 3 głosy. Dominika Jurkowska , ponad miesiąc temu Udostępnij na FBUdostępnij na G+ Wyślij na e-mail Pobierz artykuł Dodaj do ulubionych Inne artykuły z kategorii Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach - jaki wpływ mają na organizm człowieka? Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach - jaki wpływ mają na organizm człowieka? Refluks - Jakie są objawy, przyczyny i sposoby leczenia tej uciążliwej choroby? Refluks - Jakie są objawy, przyczyny i sposoby leczenia tej uciążliwej choroby? Chemiczna, hormonalna, naturalna, mechaniczna. Wybierz najlepszą metodę antykoncepcji Chemiczna, hormonalna, naturalna, mechaniczna. Wybierz najlepszą metodę antykoncepcji Cynk w jedzeniu. Rola, niedobór i nadmiar "pierwiastka życia" Cynk w jedzeniu. Rola, niedobór i nadmiar "pierwiastka życia" Anemia - objawy, przyczyny i leczenie niedokrwistości Anemia - objawy, przyczyny i leczenie niedokrwistości Mikotoksyny – podział, drogi narażenia oraz objawy i leczenie zatrucia Mikotoksyny – podział, drogi narażenia oraz objawy i leczenie zatrucia Kuracja cytrynowa Tombaka Kuracja cytrynowa Tombaka Naturalna antykoncepcja. Metoda kalendarzowa, termiczna, śluzowa, objawowo-termiczna Naturalna antykoncepcja. Metoda kalendarzowa, termiczna, śluzowa, objawowo-termiczna Cukrzyca ciążowa a Wigilia - czego unikać, a na co można sobie pozwolić? Cukrzyca ciążowa a Wigilia - czego unikać, a na co można sobie pozwolić? Alergia pokarmowa u dorosłych – objawy, przyczyny i leczenie „uczulenia” Alergia pokarmowa u dorosłych – objawy, przyczyny i leczenie „uczulenia” Popularne tematy dieta odchudzanie witaminy owoce trening ćwiczenia warzywa choroba przeciwutleniacze cholesterol Czy wiesz, że... Wampiry emocjonalne (energetyczne) i ich rola w naszym życiu Wampiry emocjonalne (energetyczne) i ich rola w naszym życiu Agresja – pozostałość po naszych przodkach Samolubny gen – czy naszym życiem sterują geny? Czy miesiąc urodzin ma wpływ na twoje zdrowie? Popularne produkty i ich niesamowite działanie na organizm! Nowinki ze świata medycyny. Bądź na bieżąco! Niezwykłe odkrycia dotyczące ludzkiego mózgu Hennowanie włosów, czyli naturalna, ziołowa koloryzacja 6 najdroższych produktów spożywczych na świecie Pozostałe wpisy autora Znaczenie smaku w rozwoju nawyków żywieniowych u dzieci Dopamina i jej źródła w produktach spożywczych Twarda woda – dobra dla naszego zdrowia czy też nie? Niedokrwistość w ciąży – przyczyny, objawy i dieta Opinie Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu. Chcesz być na bieżąco? nowotwór przeciwutleniacze superfoods warzywa witaminy Artykuły Zdrowie jarmuż zioła Właściwości lecznicze tymianku - niezastąpionego środka na włosy, skórę, kaszel i dolegliwości żołądkowe Właściwości lecznicze tymianku - niezastąpionego środka na włosy, skórę, kaszel i dolegliwości żołądkowe owoce Nieznane dotąd właściwości warzyw i owoców Nieznane dotąd właściwości warzyw i owoców skóra Sekret pięknej skóry Sekret pięknej skóry jeżyny Jeżyny - właściwości lecznicze, zastosowanie Jeżyny - właściwości lecznicze, zastosowanie warzywa Dynia - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne Dynia - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne dynia Pestki z dyni – są skarbnicą składników odżywczych i witamin, a do tego odchudzają… Pestki z dyni – są skarbnicą składników odżywczych i witamin, a do tego odchudzają… suplementy Suplementy diety - czy rzeczywiście odchudzają i czy na pewno są zdrowe? Suplementy diety - czy rzeczywiście odchudzają i czy na pewno są zdrowe? witaminy Witaminy na włosy i paznokcie, czyli jak sprawić by były piękne i mocne? Witaminy na włosy i paznokcie, czyli jak sprawić by były piękne i mocne? witamina C Właściwości witaminy C - groźniejszy jej nadmiar czy niedobór? Właściwości witaminy C - groźniejszy jej nadmiar czy niedobór? owoce Czy mrożone owoce tracą witaminy? Jak je rozmrażać? Czy mrożone owoce tracą witaminy? Jak je rozmrażać? warzywa Mrożenie warzyw, a utrata witamin - czy to aby na pewno zdrowe? Mrożenie warzyw, a utrata witamin - czy to aby na pewno zdrowe? zdrowa żywność Żywność funkcjonalna w Polsce - czy ma jakieś wady? Żywność funkcjonalna w Polsce - czy ma jakieś wady? pokaż więcej Karmienie piersią – zalety dla matki i dziecka Prawidłowe karmienie piersią – poznaj niezawodne techniki Karmienie po 6 miesiącu życia - kiedy i jak rozszerzać dietę niemowlaka? Pregoreksja, czyli odchudzanie w ciąży – objawy i skutki anoreksji ciążowej! Sport w ciąży - zobacz jakie ćwiczenia będą dla ciebie najlepsze Co to jest anoreksja? Przyczyny, objawy i skutki śmiertelnej diety Co jeść w czasie ciąży? Podstawy diety kobiet w ciąży Odkwaszenie organizmu. Dieta alkalizująca kontra tabletki Leczenie żywieniowe nie tylko w szpitalu – może odbywać się również w domu Zakwaszenie organizmu - przyczyny, objawy i dieta

http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej
armuż jest dwuletnią rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Wygląda jak skrzyżowanie kapusty z brokułem. Jego działanie prozdrowotne zostało docenione m. in. w Skandynawii, natomiast w Polsce nadal jest traktowany częściej jako roślina ozdoba. Należy jednak wiedzieć, że liście jarmużu w odcieniach zieleni, fioletowo-zielone i fioletowo-brązowe są cennym źródłem białka, błonnika, wybranych witamin i składników mineralnych.

http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej
Jarmuż jest dwuletnią rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Wygląda jak skrzyżowanie kapusty z brokułem. Jego działanie prozdrowotne zostało docenione m. in. w Skandynawii, natomiast w Polsce nadal jest traktowany częściej jako roślina ozdoba. Należy jednak wiedzieć, że liście jarmużu w odcieniach zieleni, fioletowo-zielone i fioletowo-brązowe są cennym źródłem białka, błonnika, wybranych witamin i składników mineralnych

http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej
Jarmuż jest dwuletnią rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Wygląda jak skrzyżowanie kapusty z brokułem. Jego działanie prozdrowotne zostało docenione m. in. w Skandynawii, natomiast w Polsce nadal jest traktowany częściej jako roślina ozdoba. Należy jednak wiedzieć, że liście jarmużu w odcieniach zieleni, fioletowo-zielone i fioletowo-brązowe są cennym źródłem białka, błonnika, wybranych witamin i składników mineralnych.

http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej

7 komentarzy:

  1. ja piję od miesiąca kiedy kupiłam blender i to wręcz odmieniło moje życie, czuję się o niebo lepiej, mam ładniejszą cerę i nie nadążam piłować paznokci. Polecam każdemu.

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi zachęcająco :)) muszę spróbować tego ze szpinakiem! ja robię często koktajle: banan + brzoskwinia + maliny (jeśli mam) + woda/ sok + łyżka siemienia lnianego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuj dodawać dojrzałe awokado- to bomba zdrowotna, a fajnie zagęszcza koktajl :)


    Z innych zdrowych a dobrych rzeczy które mozesz wyczarować blenderem to lody bananowe - i raw, i vegan. Kroisz banany na cząstki, zamrażasz, zamrożone traktujesz blenderem i masz wegańskie, puszyste lody :) Można dodać doń kakao i będą czekoladowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado jeszcze nie dodawałam do koktajli. dziękuję! Super pomysł! A co do logów to już próbowałam ale jakoś słabo mi się zblendowały.

      Usuń
  4. No no brzmi naprawdę smacznie ;) Zapraszam do mnie na bloga www.rozowa-kosmetyczka.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...