Dziś taki szybki wpis o zielonych koktajlach. Sama nieraz się spotkałam ze stwierdzenie, że są zdrowe i smaczne. Ale nigdy tak na serio nie pomyślałam, że rzeczywiście warto zacząć je pić. Przyznaje się, że ten fakt udawało mi się ignorować przez wiele świadomych lat życia, aż w końcu do mnie to dotarło, kiedy ich po prostu spróbowałam :)
Moje drugie sniadanie (czekolada to 2-3 kostki, nie cała na raz)
Zaczęłam pić zielone koktajle (ze szpinaku lub jarmużu) codziennie i od tego czasu czuje jak dobry to ma na mnie wpływ!
Po pierwsze - cera. Mam gładszą, bardziej promienną cerę. Czuje też, że skóra jest lepiej nawilżona.
Po drugie, polepszyło mi się ciśnienie krwi. Zawsze miałam problem z zimnymi dłońmi czy stopami. Nawet w lecie miałam bardzo zimne stopy. Obecnie nawet jak biegam o 6 rano (kiedy temp jest ok 7 stopni) nie czuję takiego zmarznięcia.
Po trzecie, czuję dużo energii. Od kiedy jestem na diecie roślinnej mam bardzo dużo energii i przestałam pić kawę. Koktajle pobudzają organizm i mój metabolizm.
O pozytywnych skutkach zielonych koktajli możecie poczytać TU albo TU.
Jarmuż - cudowna roślina
Tutaj posłużę się cytatem ze strony: mamzdrowie.pl KLIK
"Filiżanka jarmużu to jedynie 35 kalorii, a dodatkowo prawdziwa kopalnia wartości odżywczych. W takiej porcji znajdziesz:
- 5 gram błonnika,
- 10% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B,
- 6% dziennego zapotrzebowania na magnez,
- 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę A,
- 120% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
- 700% dziennego zapotrzebowania na witaminę K,
- spore ilości kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu, żelaza i fosforu.
Walory zdrowotne jarmużu
związane są głównie z rzadko spotykaną w innych warzywach, ogromną
zawartością witamin antyoksydacyjnych. Na przykład pod względem ilości
witaminy C jarmuż przewyższa jedynie papryka i natka pietruszki, a
witaminy K (odpowiedzialnej za szybkie gojenie się ran i zmniejszenie
obfitości miesiączek) jest w nim tak dużo, że warzywa powinny wręcz
unikać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.
Warto też wspomnieć, że zawarty w jarmużu błonnik wiąże kwasy
żółciowe i związki cholesterolu, w ten sposób obniżając ich stężenie we
krwi i zapobiegając chorobie miażdżycowej.
W jarmużu znajdziemy też:
W jarmużu znajdziemy też:
- sulforafan - związek siarki, który stymuluje produkcję enzymów oczyszczających organizm z rakotwórczych substacji oraz skutecznie niszczy bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka,
- zeaksantynę i luteinę – karotenoidy, które pochłaniają błękitne światło i działają antyoksydacyjnie chroniąc siatkówkę przed wolnymi rodnikami,
- betakaroten – karotenoid, który neutralizuje wolne rodniki i chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych.""Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste - bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem.Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek. Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu. Dodatkowo betakaroten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi".Moje przepisy na koktajle/smoothieCzym prostsze tym lepsze ;)1.
dwie garście jarmużu
2 średnie banany
0,5 szklanki woda
Jarmuż jest dość twardy więc najpierw blenduje sam jarmuż z wodą a później dodaje banana. Wychodzi mi 0,7 l koktajlu.
2.
2 garście szpinaku
2 banany
2 pomarańcza
0,5 szklanki wody
Wychdozi dośc gęsty ale super smaczny koktajl. Wazne aby banany były dojrzałe!
3.
jarmuż/szpinak
2 jabłka
pomarańcza
banan
woda
Trzeci przepis robiłam z mniejsza ilością wody lub większą, w zależności czy wole koktajl gęstszy czy rzadszy.
A Wy pijecie zielone koktajle? Lubicie?
Powinien być
nieodłącznym elementem diety w prewencji i leczeniu osteoporozy ze
względu na znaczną zawartość wapnia. Zawiera go więcej niż mleko!
Dzięki wysokiej zawartości wapnia oraz potasu dieta bogata w jarmuż
wspomaga regulacje ciśnienia tętniczego krwi.
Jest bogatym źródłem witamin: K, A oraz C. Witamina C zwalcza wolne
rodniki powstające zarówno podczas przygotowywania żywości, jak i w
wyniku procesów metabolicznych w organizmie. Uczestniczy w hamowaniu
rozwoju miażdżycy. Witamina K pomoże w złagodzeniu obfitych menstruacji,
dzięki regulacji krzepnięcia krwi oraz według najnowszych badań posiada
działanie przeciwnowotworowe.
Jarmuż jest bogaty w karetonoidy: beta-karoten, luteinę,
zeaksantynę. Są to przeciwutleniacze, które odpowiadają za hamowanie
szkodliwych procesów oksydacyjnych, a dzięki temu mogą zapobiegać
rozwojowi chorób nowotworowych oraz układu krążenia. Karotenoidy
zmniejszają występowanie nowotworów takich jak: rak jamy ustnej, krtani,
przełyku i pęcherza moczowego. Natomiast luteina i zeaksantyna
zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.
Jest cennym źródło sulforafanu, związku o działaniu
przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Aby jarmuż wykazał takie
działanie powinien być gotowany na parze przez maksimum 3/4 minuty. W
przeciwnym razie straci swoje prozdrowotne właściwości.
Jarmuż zawiera indole, które hamują wydzielanie aktywnych
estrogenów, dzięki czemu chronią przed rakiem piersi.
Jest również bogatym źródłem flawonoli o działaniu przeciwzapalnym i
przeciwutleniającym.
Potencjalne właściwości antynowotworowe warzyw z rodziny krzyżowych, w
tym jarmużu skłoniły parę naukowców Kim oraz Parka do przeprowadzenia
badań epidemiologicznych dotyczących tradycyjnej diety azjatyckiej. Teza
została potwierdzona! Ich zdaniem warzywa te odgrywają ważną rolę w
przypadku zachorowalności na niektóre nowotwory, takie jak: rak żołądka,
jelita grubego, płuc, prostaty, pęcherza moczowego, piersi, a także
błony śluzowej macicy.
Jarmuż – wartości odżywcze /na 100 g
MAKRO SKŁADNIKI Zawartość w 100 g WITAMINY Zawartość w 100 g
SKŁADNIKI MINERALNE Zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 49 kcal Witamina C 120 mg Wapń 150 mg
Białko ogółem 4,28 g Tiamina 0,110 mg Żelazo 1,47 mg
Tłuszcz 0,93 g Ryboflawina 0,130 mg Magnez 47 mg
Węglowodany 8,75 g Niacyna 1,000 mg Fosfor 92 mg
Błonnik 3,6 g Witamina B6 0,271 mg Potas 491 mg
Kwas foliowy 141 μg Sód 38 mg
Witamina A 9990 IU Cynk 0,56mg
Witamina K 704.8μg
Źródło : National Nutrient Database
Jarmuż jest niskokalorycznym warzywem o znikomej zawartości
tłuszczu, dzięki czemu będzie idealnym elementem np. diety redukcyjnej.
Zawartość witaminy C jest znacznie wyższa niż dzienna norma.
Jarmuż jest bogatym źródłem witaminy A. Sałatka ze świeżych warzyw
na bazie jarmużu pozwoli dostarczyć całodzienną dawkę dla naszego
organizmu. Nie zapominajmy jednak o oliwie, bez której organizm jej nie
przyswoi.
Ilość witaminy K w 100g znacznie przekracza nasze dzienne
zapotrzebowanie
W 100 gramach jarmużu jest 157 mg wapnia. To więcej niż w 100 ml
mleka!
Dieta bogata w jarmuż jest źródłem potasu, miedzi i manganu.
Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko!
Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko!
Jarmuż, tak samo jak warzywa krzyżowe, zawiera dwa składniki
niekoniecznie korzystne żywieniowo i zdrowotnie, na które musimy również
zwrócić uwagę. Są to:
Geitrogeny – związki wpływające na metabolizm jodu, przez co obniżają
jego stężenie w organizmie. Prowadzi to do zaburzenia syntezy hormonów
tarczycy oraz przerostu gruczołu. W celu zmniejszenia niekorzystnego
działania, możemy gotować jarmuż bez przykrycia – geitrogeny ulatniają
się pod wpływem wysokiej temperatury. Powoduje to jednak straty innych
składników. Osoby mające problem z tarczycą powinny unikać wszystkich
warzyw z rodziny krzyżowych.
Szczawiany – kwas szczawiowy. Jego negatywne działanie polega na
tworzeniu z wapniem nierozpuszczalnych i nieprzyswajalnych kompleksów,
przez to zmniejsza jego wchłanianie. Dochodzi do zmniejszenia
gromadzenia się wapnia w kościach. Szczawiany mogą też odkładać się w
drogach moczowych oraz nerkach, powodując kamicę nerkową. Ich nadmiar
może prowadzić do obniżenia żywotności plemników. Jego nadwyżki mogą
także spowodować zapalenie stawów, a nawet zaburzeń pracy serca.
Zawartość kwasu szczawiowego w produktach można również obniżyć poprzez
odpowiednie przygotowywanie posiłków np. gotowanie.
Jarmuż posiada wiele pozytywnych właściwości, jego działanie
antynowotworowe wydaje się być najcenniejsze. Należy jednak pamiętać o
jego elementach negatywnych, które w przypadku występowania niektórych
chorób, mogą spowodować jej pogłębienie. Musimy świadomie wybierać
produkty do naszej codziennej diety, nie ulegać modzie na jedzenie, ale
wybierać składniki najbardziej korzystne. Dlatego warto wiedzieć czy są
to produkty odpowiednie dla nas.
Bibliografia:
Delange F., Ermans M.D. i A.M., Role of a dietary goitrogen in the
etiology of endemic goiter on Idjwi Island, w: “The American Journal of
Clinical Nutrition”, nr 24.
Grajek W., Kowalska K., Olejnik A., Tomczyk J., Rola naturalnych
składników diety w chemioprewencji nowotworów jelita grubego, w: “Post.
Hig. Med. Dośw.”, nr 62/2010, s. 175-187.
Kim M.K., Park J.H.Y., Cruciferous vegetable intake and the risk of
human cancer: epidemiological evidence, w: “Proc. Nutr. Soc.”, nr
68(1)/2009, s. 103-110
Olejnik A., Tomczyk J.,Sulforafan – potencjalny czynnik w prewencji i
terapii chorób nowotworowych, w: “Post. Hig. Med. Dośw.”, nr 64/2010,
s. 590-603.
Szostak-Węgierek D., Zalega J., Żywienie w profilaktyce nowotworów.
Część III. Diety o właściwościach przeciwnowotworowych, w: “Prob Higl
Epidemiol”, nr 94(1)/2013, s. 59-70.
Oceń artykuł
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Jarmuż, cudowne warzywo o niezwykłych właściwościach i wysokiej wartości
odżywczej - 6.0/10. Oddano 3 głosy.
Dominika Jurkowska , ponad miesiąc temu
Udostępnij na FBUdostępnij na G+ Wyślij na e-mail Pobierz artykuł
Dodaj do ulubionych
Inne artykuły z kategorii
Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach - jaki wpływ mają na
organizm człowieka?
Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach - jaki wpływ mają na
organizm człowieka?
Refluks - Jakie są objawy, przyczyny i sposoby leczenia tej uciążliwej
choroby?
Refluks - Jakie są objawy, przyczyny i sposoby leczenia tej uciążliwej
choroby?
Chemiczna, hormonalna, naturalna, mechaniczna. Wybierz najlepszą metodę
antykoncepcji
Chemiczna, hormonalna, naturalna, mechaniczna. Wybierz najlepszą metodę
antykoncepcji
Cynk w jedzeniu. Rola, niedobór i nadmiar "pierwiastka życia"
Cynk w jedzeniu. Rola, niedobór i nadmiar "pierwiastka życia"
Anemia - objawy, przyczyny i leczenie niedokrwistości
Anemia - objawy, przyczyny i leczenie niedokrwistości
Mikotoksyny – podział, drogi narażenia oraz objawy i leczenie zatrucia
Mikotoksyny – podział, drogi narażenia oraz objawy i leczenie zatrucia
Kuracja cytrynowa Tombaka
Kuracja cytrynowa Tombaka
Naturalna antykoncepcja. Metoda kalendarzowa, termiczna, śluzowa,
objawowo-termiczna
Naturalna antykoncepcja. Metoda kalendarzowa, termiczna, śluzowa,
objawowo-termiczna
Cukrzyca ciążowa a Wigilia - czego unikać, a na co można sobie pozwolić?
Cukrzyca ciążowa a Wigilia - czego unikać, a na co można sobie pozwolić?
Alergia pokarmowa u dorosłych – objawy, przyczyny i leczenie „uczulenia”
Alergia pokarmowa u dorosłych – objawy, przyczyny i leczenie „uczulenia”
Popularne tematy
dieta odchudzanie witaminy owoce trening ćwiczenia warzywa choroba
przeciwutleniacze cholesterol
Czy wiesz, że...
Wampiry emocjonalne (energetyczne) i ich rola w naszym życiu
Wampiry emocjonalne (energetyczne) i ich rola w naszym życiu
Agresja – pozostałość po naszych przodkach
Samolubny gen – czy naszym życiem sterują geny?
Czy miesiąc urodzin ma wpływ na twoje zdrowie?
Popularne produkty i ich niesamowite działanie na organizm!
Nowinki ze świata medycyny. Bądź na bieżąco!
Niezwykłe odkrycia dotyczące ludzkiego mózgu
Hennowanie włosów, czyli naturalna, ziołowa koloryzacja
6 najdroższych produktów spożywczych na świecie
Pozostałe wpisy autora
Znaczenie smaku w rozwoju nawyków żywieniowych u dzieci
Dopamina i jej źródła w produktach spożywczych
Twarda woda – dobra dla naszego zdrowia czy też nie?
Niedokrwistość w ciąży – przyczyny, objawy i dieta
Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób
korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
nowotwór
przeciwutleniacze
superfoods
warzywa
witaminy
Artykuły
Zdrowie
jarmuż
zioła Właściwości lecznicze tymianku - niezastąpionego środka na włosy,
skórę, kaszel i dolegliwości żołądkowe
Właściwości lecznicze tymianku - niezastąpionego środka na włosy, skórę,
kaszel i dolegliwości żołądkowe
owoce Nieznane dotąd właściwości warzyw i owoców
Nieznane dotąd właściwości warzyw i owoców
skóra Sekret pięknej skóry
Sekret pięknej skóry
jeżyny Jeżyny - właściwości lecznicze, zastosowanie
Jeżyny - właściwości lecznicze, zastosowanie
warzywa Dynia - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Dynia - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
dynia Pestki z dyni – są skarbnicą składników odżywczych i witamin, a do
tego odchudzają…
Pestki z dyni – są skarbnicą składników odżywczych i witamin, a do tego
odchudzają…
suplementy Suplementy diety - czy rzeczywiście odchudzają i czy na pewno
są zdrowe?
Suplementy diety - czy rzeczywiście odchudzają i czy na pewno są zdrowe?
witaminy Witaminy na włosy i paznokcie, czyli jak sprawić by były piękne
i mocne?
Witaminy na włosy i paznokcie, czyli jak sprawić by były piękne i mocne?
witamina C Właściwości witaminy C - groźniejszy jej nadmiar czy
niedobór?
Właściwości witaminy C - groźniejszy jej nadmiar czy niedobór?
owoce Czy mrożone owoce tracą witaminy? Jak je rozmrażać?
Czy mrożone owoce tracą witaminy? Jak je rozmrażać?
warzywa Mrożenie warzyw, a utrata witamin - czy to aby na pewno zdrowe?
Mrożenie warzyw, a utrata witamin - czy to aby na pewno zdrowe?
zdrowa żywność Żywność funkcjonalna w Polsce - czy ma jakieś wady?
Żywność funkcjonalna w Polsce - czy ma jakieś wady?
pokaż więcej
Karmienie piersią – zalety dla matki i dziecka
Prawidłowe karmienie piersią – poznaj niezawodne techniki
Karmienie po 6 miesiącu życia - kiedy i jak rozszerzać dietę niemowlaka?
Pregoreksja, czyli odchudzanie w ciąży – objawy i skutki anoreksji
ciążowej!
Sport w ciąży - zobacz jakie ćwiczenia będą dla ciebie najlepsze
Co to jest anoreksja? Przyczyny, objawy i skutki śmiertelnej diety
Co jeść w czasie ciąży?
Podstawy diety kobiet w ciąży
Odkwaszenie organizmu. Dieta alkalizująca kontra tabletki
Leczenie żywieniowe nie tylko w szpitalu – może odbywać się również w
domu
Zakwaszenie organizmu - przyczyny, objawy i dieta
http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej
http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej
armuż jest dwuletnią
rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Wygląda jak skrzyżowanie
kapusty z brokułem. Jego działanie prozdrowotne zostało docenione m.
in. w Skandynawii, natomiast w Polsce nadal jest traktowany częściej
jako roślina ozdoba. Należy jednak wiedzieć, że liście jarmużu w
odcieniach zieleni, fioletowo-zielone i fioletowo-brązowe są cennym
źródłem białka, błonnika, wybranych witamin i składników mineralnych.
http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej
http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej
Jarmuż jest dwuletnią
rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Wygląda jak skrzyżowanie
kapusty z brokułem. Jego działanie prozdrowotne zostało docenione m.
in. w Skandynawii, natomiast w Polsce nadal jest traktowany częściej
jako roślina ozdoba. Należy jednak wiedzieć, że liście jarmużu w
odcieniach zieleni, fioletowo-zielone i fioletowo-brązowe są cennym
źródłem białka, błonnika, wybranych witamin i składników mineralnych
http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej
http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej
Jarmuż jest dwuletnią
rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Wygląda jak skrzyżowanie
kapusty z brokułem. Jego działanie prozdrowotne zostało docenione m.
in. w Skandynawii, natomiast w Polsce nadal jest traktowany częściej
jako roślina ozdoba. Należy jednak wiedzieć, że liście jarmużu w
odcieniach zieleni, fioletowo-zielone i fioletowo-brązowe są cennym
źródłem białka, błonnika, wybranych witamin i składników mineralnych.
http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej
http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej
ja piję od miesiąca kiedy kupiłam blender i to wręcz odmieniło moje życie, czuję się o niebo lepiej, mam ładniejszą cerę i nie nadążam piłować paznokci. Polecam każdemu.
OdpowiedzUsuńPodpisuje się obiema łapkami pod tym ;))
Usuńbrzmi zachęcająco :)) muszę spróbować tego ze szpinakiem! ja robię często koktajle: banan + brzoskwinia + maliny (jeśli mam) + woda/ sok + łyżka siemienia lnianego.
OdpowiedzUsuńTwój rpzepis tez brzmi super ;))
UsuńSpróbuj dodawać dojrzałe awokado- to bomba zdrowotna, a fajnie zagęszcza koktajl :)
OdpowiedzUsuńZ innych zdrowych a dobrych rzeczy które mozesz wyczarować blenderem to lody bananowe - i raw, i vegan. Kroisz banany na cząstki, zamrażasz, zamrożone traktujesz blenderem i masz wegańskie, puszyste lody :) Można dodać doń kakao i będą czekoladowe
Awokado jeszcze nie dodawałam do koktajli. dziękuję! Super pomysł! A co do logów to już próbowałam ale jakoś słabo mi się zblendowały.
UsuńNo no brzmi naprawdę smacznie ;) Zapraszam do mnie na bloga www.rozowa-kosmetyczka.blogspot.com ;)
OdpowiedzUsuń