25 paź 2014

Foodbook czyli FoodDiary Tygodnia VII

Witam cieplutko,



dziś trochę skromniejszy foodbook bo miałam wyjątkowo pracowity tydzień, codziennie byłam po 9 godzin w pracy i miałam dużo mniej czasu na gotowanie. Mój narzeczony głównie gotował a ja za to zajęłam się bardziej słodkościami ;) Mieliśmy gości więc w tym tygodniu sporo słodkości ;)






Śniadanie



Moja ulubiona owsianka z cynamonem i rodzynkami. Pyszny i zdrowy początek dnia.


Kanapki z pieczoną domową karkówką i warzywami.



Bułeczki domowej roboty z tego przepisu KLIK.


Obiad/lunchbox


Pieczone pierogi z szpinakiem duszonym. Przepis już Wam pokazywałam we wcześniejszym foodbooku KLIK.


Mój lunchbox z kaszą pęczak, kurczakiem duszonym, szpinakiem i kalafiorem.


Domowe pieczone mięsko (karkówka).


A tutaj dzieło mojego narzeczonego - cudowna zupa cebulowa! Przepis Michela Moran ;)
KLIK


Kolacja


A to dość oryginalna jajecznica ze szpinakiem, makaronem pełnoziarnistym i pomidorami.


Tutaj mamy kalafior gotowany z duszoną piersią z kurczakiem.

Desery


Ciasto bez-pieczenia z masą z kaszy manny. Jedna warstwa z kakao a druga biała.

Masa z kaszy manny
1 szkl kaszy
1 l mleka
1/3 szkl cukru
200 g margaryny


Cudowna szarlotka! Przepis bardzo prosty a pyszny a na wierzchu gorzka czekolada

Najłatwiejsza szarlotka
2 szklanki mąki
200 g margaryny
2 żółtka
0,5 szkl cukru
4 jabłka
cynamon

 2 jabłka pokroiłam, a 2 kolejne starłam na tartce i z cynamonem dusiłam ok 10 minut na mus.
Ciasto wyrobiłam, podzieliłam na 2 części. Jedną rozwałkowałam na blaszce, a drugą włożyłam do lodówki, aby zrobić z niej na górze kruszonkę.
Piekłam ok 30-40 minut w 180 stopniach.


Wafle z masą z mleka w proszku.


Pozdrawiam,


7 komentarzy:

  1. Aż nabrałam ochoty na owsiankę... Może jutro ją upichcę :D
    Co do szarlotki to lubię przepis jednej z aktorek prowadzącej program kulinarny :) Również banalna --->
    Składniki:
    szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
    szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
    70-90g masła,
    1/3 szklanki cukru,
    3-4 spore jabłka (najlepiej szare renety lub papierówki),
    cynamon

    Przygotowanie:

    Jabłka obrać, pokroić w małe kawałki. W dużym garnku zagotować nieco wody (1-1,5cm od dna), wrzucić jabłka i prażyć na wolnym ogniu aż się rozpadną. Doprawić cynamonem oraz niewielką ilością cukru.
    Mąkę, płatki oraz cukier wymieszać ze sobą i podzielić na trzy równe części.
    Blachę wysmarować masłem, a resztę masła wstawić na chwilę do zamrażalnika. Pierwszą część mieszanki wysypać na dno wysmarowanej blachy, następnie położyć warstwę jabłek, potem wysypać 2 część, znów pokryć jabłkami i na wierzch wysypać 3 część.
    Masło wyjąć z zamrażalnika , pokroić w cienkie plasterki i wyłożyć na wierzch ciasta.
    Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, wstawić ciasto i piec około 50 minut.

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi ochoty na kalafior :))

    OdpowiedzUsuń
  3. mm, pieczone pierogi! jeszcze nigdy nie robiłam, ale wyglądają smakowicie :) za to kiedyś w sklepie natrafiłam na pierogi reckie, z fetą i szpinakiem, ale w cieście francuskim i były wyśmienite ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Nie są trudne w wykonaniu a można fajnie pokombinować z ciekawym farszem ;)

      Usuń
  4. Bardzo fajny cykl!!!!!!
    Racjonalne podejście do zdrowego odżywiania, bez ortodoksyjnych diet, co daje efekt długofalowy.
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...