dziś trochę skromniejszy foodbook bo miałam wyjątkowo pracowity tydzień, codziennie byłam po 9 godzin w pracy i miałam dużo mniej czasu na gotowanie. Mój narzeczony głównie gotował a ja za to zajęłam się bardziej słodkościami ;) Mieliśmy gości więc w tym tygodniu sporo słodkości ;)
Śniadanie
Moja ulubiona owsianka z cynamonem i rodzynkami. Pyszny i zdrowy początek dnia.
Kanapki z pieczoną domową karkówką i warzywami.
Bułeczki domowej roboty z tego przepisu KLIK.
Obiad/lunchbox
Mój lunchbox z kaszą pęczak, kurczakiem duszonym, szpinakiem i kalafiorem.
Domowe pieczone mięsko (karkówka).
A tutaj dzieło mojego narzeczonego - cudowna zupa cebulowa! Przepis Michela Moran ;)
KLIK
Kolacja
A to dość oryginalna jajecznica ze szpinakiem, makaronem pełnoziarnistym i pomidorami.
Tutaj mamy kalafior gotowany z duszoną piersią z kurczakiem.
Desery
Ciasto bez-pieczenia z masą z kaszy manny. Jedna warstwa z kakao a druga biała.
Masa z kaszy manny
1 szkl kaszy
1 l mleka
1/3 szkl cukru
200 g margaryny
Cudowna szarlotka! Przepis bardzo prosty a pyszny a na wierzchu gorzka czekolada
Najłatwiejsza szarlotka
2 szklanki mąki
200 g margaryny
2 żółtka
0,5 szkl cukru
4 jabłka
cynamon
Ciasto wyrobiłam, podzieliłam na 2 części. Jedną rozwałkowałam na blaszce, a drugą włożyłam do lodówki, aby zrobić z niej na górze kruszonkę.
Piekłam ok 30-40 minut w 180 stopniach.
Wafle z masą z mleka w proszku.
Pozdrawiam,
Aż nabrałam ochoty na owsiankę... Może jutro ją upichcę :D
OdpowiedzUsuńCo do szarlotki to lubię przepis jednej z aktorek prowadzącej program kulinarny :) Również banalna --->
Składniki:
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
70-90g masła,
1/3 szklanki cukru,
3-4 spore jabłka (najlepiej szare renety lub papierówki),
cynamon
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w małe kawałki. W dużym garnku zagotować nieco wody (1-1,5cm od dna), wrzucić jabłka i prażyć na wolnym ogniu aż się rozpadną. Doprawić cynamonem oraz niewielką ilością cukru.
Mąkę, płatki oraz cukier wymieszać ze sobą i podzielić na trzy równe części.
Blachę wysmarować masłem, a resztę masła wstawić na chwilę do zamrażalnika. Pierwszą część mieszanki wysypać na dno wysmarowanej blachy, następnie położyć warstwę jabłek, potem wysypać 2 część, znów pokryć jabłkami i na wierzch wysypać 3 część.
Masło wyjąć z zamrażalnika , pokroić w cienkie plasterki i wyłożyć na wierzch ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, wstawić ciasto i piec około 50 minut.
o wow! dziękuję za przepis! brzmi super!!!
UsuńNarobiłaś mi ochoty na kalafior :))
OdpowiedzUsuńhehe ;) zdrowe i dobre - same plusy!
Usuńmm, pieczone pierogi! jeszcze nigdy nie robiłam, ale wyglądają smakowicie :) za to kiedyś w sklepie natrafiłam na pierogi reckie, z fetą i szpinakiem, ale w cieście francuskim i były wyśmienite ;)
OdpowiedzUsuńPolecam! Nie są trudne w wykonaniu a można fajnie pokombinować z ciekawym farszem ;)
UsuńBardzo fajny cykl!!!!!!
OdpowiedzUsuńRacjonalne podejście do zdrowego odżywiania, bez ortodoksyjnych diet, co daje efekt długofalowy.
Pozdrawiam cieplutko