8 sie 2016

Wegańska szarlotka z budyniem

Witam cieplutko,




Ulubiona, najlepsza szarlotka w świecie! Przepis inspirowany przepisem z bloga MniuMniu KLIK

SKŁADNIKI ( duża tortownica):

Ciasto: 
3 szkl. mąki pszennej 
1/2 szkl. cukru pudru 
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
200 g margaryny roślinnej lub oleju kokosowego 
1/3 szkl. zimnej wody (lub mniej)

Masa:
1 łyżka bułki tartej (wysypać na ciasto i dopiero wyłożyć jabłka)
1 i 1/2 kg jabłek 
1 czubata łyżeczka cynamonu 

Budyń:
2 budynie waniliowe 
600 ml mleka roślinnego 
Lub:
4 łyżki mąki ziemniaczanej
wanilia
cukier do smaku



  • Do miski wsypuję suche składniki, dokładam mokre (poza wodą) i dobrze wyrabiam. W trakcie wyrabiania dodaje wody aż ciasto zaczyna być zwarte, nie można za długo wyrabiać ciasta kruchego bo będzie twarde. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na ok godzinę. 
  • Jabłka obieramy, ścieramy na tartce, dodajemy cynamon. Można dodać cukier, jeśli jabłka są za kwaśne. Tortownicę wykładamy papierem, połowę ciasta ścieramy na tartce o dużych oczkach równomiernie na spód naszej foremki. Lekko ugniatamy dłońmi, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 5 minut w 160°C. 
  • Przygotowujemy budyń według opakowania. Jeśli robimy własny budyń to podobnie - odlewamy szklankę mleka od reszty. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wanilią, a do tej odlanej szklanki mleka wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy. Następnie mieszankę wlewamy do podgrzanego mleka i dobrze mieszamy gotując na małym ogniu. Jak zacznie gęstnieć to ściągamy z  ognia.
  • Masę budyniową wylewamy na jabłka , a na wierzch ścieramy ciasto robiąc kruszonkę. Ciasto nakrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 35 minut. Po tym czasie z ciasta zdejmujemy folię i pieczemy dodatkowe 20 minut.


***

Mój Instagram KLIK
Moje FOODBOOKi - KLIK
Mój kanał na YouTube - KLIK
wpisy o WEGANIŹMIE - KLIK

Pozdawiam,


4 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotki z budyniem! Ale prawie nigdy nie robię ciast z jabłkami, sama nie wiem dlaczego i chyba muszę to zmienić :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...