8 wrz 2015

Wegańskie cudowne ciasto czekoladowe

Witam cieplutko,



ostatnio trafiłam przypadkowo na ciekawy przepis na ciasto wegańskie. W zimny deszczowy dzień idealnie nadaje się na poprawę nastroju. Ciasto smakuje tak cudownie, ze zainspirowało mnie do napisania tego wpisu.



Oryginalny przepis Planeta-Smaku KLIK

Składniki:
2 jabłka
1 banan (dojrzały!)
100 g śliwek suszonych
100 g gorzkiej czekolady
1/3 szkl oleju
0,5 szkl cukru
1/2 szkl mleka roślinnego

1 1/4 szkl mąki
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Obieram jabłka i ścieram na tartce. Duszę w garnku z cukrem. Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaje mleko i olej. Kroje śliwki i orzechy - dodaje do czekolady.
W drugiej misce łącze susze składniki. Mieszam całość. Przygotowuje keksówkę, wykładam ją papierem do pieczenia. Przelewam masę i piekę ok 40 minut w temp 180 stopni.

Ciasto jest mega pyszne!!!

Na zdjęciu mleko ryżowe


Moje FOODBOOKi - KLIK
wpis o BIEGANIU - KLIK
wpisy o WEGANIŹMIE - KLIK
Pozdrawiam,


8 komentarzy:

  1. Trzeba dać aż tyle oleju? ;O Ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak było w przepisie, nie wiem czy by wyszło z mniejsza ilością :) Nie znam się na tyle na pieczeniu.

      Usuń
  2. Drogi Anonimie,
    jako autorka przepisu pozwolę sobie napisać, że 1/3 szklanki oleju na całą blaszkę ciasta to naprawdę nie jest przytłaczająca ilość. Powiedziałabym nawet, że zredukowana do minimum :) Tradycyjny murzynek lub brownie robiony jest na 200 g masła.
    Pozdrawiam :)
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że wypróbowałaś mój przepis :) Ciacho wygląda bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam,
    Aneta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że napisałas :) Twój blog i rpzepisy są super. Naprawdę fajne źródło inspiracji i to nie tylko dla nie-Wegan ;) Każdy coś moze dla siebie znaleźć.

      Usuń
  4. A ja bardzo polecam pastę z ciecierzycy i pomidorów:) Chociaz nie jestem weganka to bardzo ja lubie:)
    pozdrawiam
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Małgosiu, jeszcze nic nie gotowałamz ciecierzycy ;)
      Trzeba to zmienić. A jak dokładnie robisz tą postę?
      Ciecierzyca może być z puszki?

      Usuń
    2. Przepis jest na stronie OlgaSmile.com i jest na prawdę pyszna:)
      Malgosia

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...