ostatnio trafiłam przypadkowo na ciekawy przepis na ciasto wegańskie. W zimny deszczowy dzień idealnie nadaje się na poprawę nastroju. Ciasto smakuje tak cudownie, ze zainspirowało mnie do napisania tego wpisu.
Oryginalny przepis Planeta-Smaku KLIK
Składniki:
2 jabłka
1 banan (dojrzały!)
100 g śliwek suszonych
100 g gorzkiej czekolady
1/3 szkl oleju
0,5 szkl cukru
1/2 szkl mleka roślinnego
1 1/4 szkl mąki
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Obieram jabłka i ścieram na tartce. Duszę w garnku z cukrem. Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaje mleko i olej. Kroje śliwki i orzechy - dodaje do czekolady.
W drugiej misce łącze susze składniki. Mieszam całość. Przygotowuje keksówkę, wykładam ją papierem do pieczenia. Przelewam masę i piekę ok 40 minut w temp 180 stopni.
Ciasto jest mega pyszne!!!
Na zdjęciu mleko ryżowe
Moje FOODBOOKi - KLIK
wpis o BIEGANIU - KLIK
wpisy o WEGANIŹMIE - KLIK
Trzeba dać aż tyle oleju? ;O Ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTak było w przepisie, nie wiem czy by wyszło z mniejsza ilością :) Nie znam się na tyle na pieczeniu.
UsuńDrogi Anonimie,
OdpowiedzUsuńjako autorka przepisu pozwolę sobie napisać, że 1/3 szklanki oleju na całą blaszkę ciasta to naprawdę nie jest przytłaczająca ilość. Powiedziałabym nawet, że zredukowana do minimum :) Tradycyjny murzynek lub brownie robiony jest na 200 g masła.
Pozdrawiam :)
Aneta
Cieszę się, że wypróbowałaś mój przepis :) Ciacho wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Aneta :)
Bardzo mi miło, że napisałas :) Twój blog i rpzepisy są super. Naprawdę fajne źródło inspiracji i to nie tylko dla nie-Wegan ;) Każdy coś moze dla siebie znaleźć.
UsuńA ja bardzo polecam pastę z ciecierzycy i pomidorów:) Chociaz nie jestem weganka to bardzo ja lubie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Małgosia
Dziękuje Małgosiu, jeszcze nic nie gotowałamz ciecierzycy ;)
UsuńTrzeba to zmienić. A jak dokładnie robisz tą postę?
Ciecierzyca może być z puszki?
Przepis jest na stronie OlgaSmile.com i jest na prawdę pyszna:)
UsuńMalgosia