21 cze 2013

Delikatny smoky i drożdżówka z truskawkami

Witam cieplutko




Dziś wpis makijażowo-kulinarny ;)




Ciasto drożdżowe z truskawkami
składniki:

- 2 szklanki kilograma mąki
- pół szklanki cukru
- 1/4 kostki świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka ciepłego
- 2 żółtka
- 1/3 stopionego masła lub margaryny
- szczypta soli

Na początku rozpuszczamy drożdże w podgrzanym mleku z łyżką cukru i mąki. Czekamy aż zaczną lekko rosnąć. W oddzielnym naczyniu przygotowuje pozostałe składniki, a następnie dodaje mieszankę drożdżową. Należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, pod przykryciem, aż podwoi objętość.
Następnie ciasto rozkładam w blaszce, dokładam truskawki n wierzchu (lub inne wybrane owoce) i piekę ok 45 minut w temp 180 stopni.

Tutaj świetny film Pani Renaty KLIK <-- idealnie widać jak zrobić ciasto!


Polecam ciasto z kawką mrożoną :)



Przepis na kawę mrożoną:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki wody
1 szklanka mleka
kostki lodu
cukier - jeśli słodzicie

Jak robię kawkę? Najpierw sypię kawkę i dodaję troszkę wody. Następnie biorę spieniacz do mleka i nim ubijam pianę z kawy. Jak zrobi się spora piana dodaje mleko lód :)

Używam takiego spieniacza:


1 komentarz:

  1. Makijaż subtelny, ale bardzo ciekawy. Drożdżówka... Mmm, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...