4 maj 2013

Kulinarnie: Kluseczki i pierogi z mięsem


Witam cieplutko



Dziś na moim blogu nietypowy wpis - kulinarny :) Przedstawię dwa proste przepisy, które osobiście wypróbowałam i polecam na domowy obiadek. 


Kluski z mięsem

Składniki:
0.5 kg mięsa mielonego
1,5 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki pszenna
mąki ziemniaczanej - 1/4 tyle ile ziemniaków
cebulka
przyprawy

Wychodzi ok 16 klusek.



Wykonanie:
Kluski robimy podobnie jak kopytka, a więc najpierw gotujemy posolone ziemniaki. Następnie ziemniaczki należy dobrze ugnieść aby powstała gładka masa. Ziemniaki dzielimy na 4 części i 1/4 wyjmujemy na bok. W miejsce po ziemniakach wsypujemy mąki ziemniaczanej (na równo bo nie może być za dużo!). Dodajemy mąki pszennej, jajko i razem zagniatamy.
A teraz pora na mięso: mielone surowe mięso mieszamy z pokrojoną cebulką (jak najdrobniej!) oraz z ulubionymi przyprawami.
Formujemy kluski, ok łyżeczki mięsa otaczamy ciastem. Ja robię to w taki sposób: z cista robię kulkę, palcem robię w kulce dziurkę i w nią wkładam mięso.
Kluski gotujemy w słonej wodzie ok 10 minut, aby mięso w środku nie było surowe.





Pirogi z mięsem



Najprostszy przepis na świecie :))

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy
sól

0,5 kg mięsa mielonego
cebula
1 jajko
odrobina bułki tartej (aby zagęścić farsz)
przyprawy




Wykonanie:
Najpierw przygotowuje ciasto. Na stolnicę przesiewam mąkę, solę, robię dołek do którego wlewamy wodę i olej. Zagniatam miękkie ciasto. Im woda jest cieplejsza, tym ładniej ciasto się wyrabia. Mięso mieszam z cebulą, przyprawami i dodaję odrobinę bułki tartej, tylko po to aby masa była bardziej zwarta.
Szklanką wycinam koła, na każdy nakładam porcję mięsa i dokładnie zlepiam brzegi.
Pierogi gotuję w osolonej wodzie, tak długo aż wypłynął.

Pierożki podaje a`la kołduny z rosołem :)

Zarówno pierożki raz kluski można podawać z cebulką przysmażoną.

Smacznego!

A Wy macie jakiś dobry przepis na niedzielny obiad?


10 komentarzy:

  1. uwielbiam mączne potrawy ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. i to najlepszy dla mnie komplement!

      Usuń
  3. aż się głodna zrobiłam...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) ciesze się, bo takie wrażenie jedzenie powinna sprawiać :)

      Usuń
  4. "Formujemy kluski, ok łyżeczki mięsa otaczamy mięsem." ;) chyba bardzo chciałaś już zjeść tego kluska, a bardziej mięsko ;)
    fajne przepisy, wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehe mięso mięsem i mięso pogania :P

      Usuń
  5. To ja jutro zabieram sie za te kluski.miam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...