Witam
cieplutko
W
końcu mamy wiosnę! To moja ulubiona pora roku! w związku z tym, ze wszystko
budzi się do życia i nabiera kolorów - ja nabrałam "barw" :) Włosy
zostały zafarbowane farbą profesjonalną - Joanna Professional w kolorze 8.45 w
proporcji: 130 mln utleniacz (1 opakowanie) i 100 mln farba (2 tubki). Proporcja
polecana na opakowaniu to 1:1,5 - ale nie miałam tyle utleniacza.
Farbę
trzymałam ok 30 minut na włosach. Przy wcześniejszym farbowaniu tą samą farbą
klik - farbę trzymałam krócej i wyszła troszkę jaśniejsza. Ale i tak jestem
zadowolona z efektu!
Zdjęcia w wiosennym słoneczku skąpane :)
Kulinarnie:
Mazurek na szybko
Mazurek
to moje ulubione ciasto na Wielkanoc. jest to także idealny deser dla mega
łasuchów.
Przepis
na trzy sposoby:
Wersja szybka:
ciasto
-
ciasto francuskie
masa
-
śmietana kremówka 1 szklanka
-
2 szklanki cukru
-
3 łyżeczki cukru waniliowy
-
2 łyżki kakao
-
bakalie
Wersja mega szybka:
-
ciasto francuskie
-
puszka z karmelem
-
bakalie
Wersja tradycyjna:
ciasto
-
mąka 30 dekagram
-
cukier 0.5 szklanki
-
2 jajka
-
żółtko z jajka
-
cukier waniliowy [1 opakowanie]
-
proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
-
margaryna 20 dekagram
masa
-
śmietana kremówka 1 szklanka
-
2 szklanki cukru
-
3 łyżeczki cukru waniliowy
-
2 łyżki kakao
-
bakalie
Moja
wersja była mega szybka. Ciasto francuskie piekłam 20 minut w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni, następnie nałożyłam masę z puszki. Całość została
ozdobiona morelami.
Wersja
tradycyjna:
Najpierw
robimy cisto. Wszystkie suche składniki łączymy razem w miseczce. Później
dodajemy jajka i margarynę. Całość ciachamy nożem i dokładnie zagniatamy.
Wkładamy do nasmarowanej blachy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15-20 minut w
temp 170 stopni.
W
czasie gdy ciasto się piecze, robimy kajmak.
Wlewamy
do dużego rondelka śmietanę, dodajemy cukier. gotujemy często mieszając, aż
zacznie wrzeć trzeba całość gotować przez 15 minut. Masa musi trochę zgęstnieć.
Po zdjęciu z ognia ucieramy chwilę i dodajemy kakao. Zamiast kakao można dodać
zmielone orzechy i także wyjdzie pysznie!
Wersja
szybka zakłada upieczenie ciasta francuskiego i zrobienie samodzielnie kajmaku,
tak jak w wersji tradycyjnej.
Można
całość ozdobić bakaliami albo orzechami.
Smacznego!!
ps.
Zapraszam na nową stronę:
A w zakładce:
ps.
Zapraszam na nową stronę:
Włosy: farbowanie pielęgnacja KLIK
Zakładka na górze po lewej
A w zakładce:
- o metamorfozach włosowych
- farbowaniu na blond
- farbowaniu na rudy
- jak dobrać kolor włosów
- porady
- pielęgnacja
- laminowanie
i wiele innych tematów :))
wcześniej miałaś jasny blond czy to tylko tak kolor się wypłukał???
OdpowiedzUsuńWcześniej kolor wyszedł troszkę jaśniej, krócej trzymałam farbę i też trochę się zmył.
UsuńPiękny kolor, do twarzy Ci z nim.
OdpowiedzUsuńTwoje włosy bardzo ładnie błyszczą się w blasku słoneczka :)
mam ten sam problem z wypłukiwaniem - niesamowicie szybko się spiera ;(
OdpowiedzUsuńtaki urok rudych farb :/
UsuńBardzo mi się podoba :) Piękny kolorek ! W słońcu tak ładnie błyszczy !
OdpowiedzUsuńdziękuję :) słońce służy rudzielcom
UsuńJakie już masz piękne, długie włosy ! <3
OdpowiedzUsuńcudowny kolor włosów!
OdpowiedzUsuńdziękuję :))
UsuńA ja ci powiem, że podoba mi się ten kolor przed farbowaniem :) Wydaje się taki naturalny.
OdpowiedzUsuńna zdj wyszedł dośc ładnie, ale na żywo był troszkę sprany i gorzej wyglądał
UsuńMasz bardzo ładne, zadbane włosy ;)
OdpowiedzUsuńRudzielce łączmy się ! ;)
hehe pewnie!!! Też masz fajniutkie rudziolki!
Usuńdziękuję :)
Oba kolorki ładne :) ten obecny taki bardziej drapieżny :)bardzo Ci pasuje :)
OdpowiedzUsuńhehe dziękuję :)
UsuńMi taka właśnie Pure Paprica wychodzi, identyko :D
OdpowiedzUsuńLekko ciemniejsza jest nowa farba Garnier'a 7.40+ Miedziany blond. I jestem nim oczarowana :)
Pozdrawiam :)
PS. Miedziany Blond Garniera na zdjęciu tutaj :)
Usuńhttp://wizaz.pl/forum/blog.php?b=13736
wow świetny ten kolorek! dziękuję za zdj!!!
UsuńIle czasu trzymałaś na odrostach, a ile na pozostałej długości włosów?
OdpowiedzUsuńChyba nie było różnicy między odrostami a resztą, tylko od razu kładłam na całość.
UsuńWitam, ilu procentowy utleniacz Pani użyła?
OdpowiedzUsuńutleniacz 6%
Usuń