9 paź 2011

Krem z pomidorków z muszlami

Krem z pomidorów ;)



Przepis wymyślony na bazie dania, które otrzymałam w restauracji Antykwariat w Lublinie. Niby zwykła pomidorówka ale ciekawie podana ;)

Składniki:
  • pół szklanki bulionu
  • pół szklanki pomidorów bez skórki
  • pół cebulki (ewentualnie ząbek czosnku)
  • przyprawy
  • garść makaronu - muszle
  • bazylia
  • oliwa z oliwek (około łyżki)
  • łyżka śmietany

Gotuję bulion z pomidorami. Dodaje posiekaną cebulę oraz czosnek. Przyprawiam do smaku.

Gotuję w osolonej wodzie makaron muszle. Przygotowuje talerzyk z łyżką oliwy z oliwek oraz bazylii.


Kiedy muszle są już ugotowane, odcedzam je i wrzucam do talerzyka z bazylią. Każda muszelka powinna być ładnie pokryta bazylią.


Kiedy pomidorki się zagotuję nalewam do talerzyka i dokładam śmietany, tworząc mazaki.


Na wierzch dokładam muszle.


Smacznego!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...