Przepis wymyślony na bazie dania, które otrzymałam w restauracji Antykwariat w Lublinie. Niby zwykła pomidorówka ale ciekawie podana ;)
Składniki:
- pół szklanki bulionu
- pół szklanki pomidorów bez skórki
- pół cebulki (ewentualnie ząbek czosnku)
- przyprawy
- garść makaronu - muszle
- bazylia
- oliwa z oliwek (około łyżki)
- łyżka śmietany
Gotuję bulion z pomidorami. Dodaje posiekaną cebulę oraz czosnek. Przyprawiam do smaku.
Gotuję w osolonej wodzie makaron muszle. Przygotowuje talerzyk z łyżką oliwy z oliwek oraz bazylii.
Kiedy muszle są już ugotowane, odcedzam je i wrzucam do talerzyka z bazylią. Każda muszelka powinna być ładnie pokryta bazylią.
Kiedy pomidorki się zagotuję nalewam do talerzyka i dokładam śmietany, tworząc mazaki.
Na wierzch dokładam muszle.
Smacznego!
wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSpiritusMovens
OdpowiedzUsuńdziękuję!
kocham pomidorówkę :) Twoja wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńsimply a woman
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)