27 wrz 2011

Pierożki ze szpinakiem

Witam cieplutko i kulinarnie!


Oto efekt mojej ciężkiej pracy i zarazem obiadek własnej roboty!

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżeczki soli
Pół cabulki

Farsz:
Opakowanie serka białego (podobno włoskiego) Capri
Pół opakowania szpinaku mrożonego
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz

Zaczynam od przygotowania farszu. Do rondelka wlewam odrobinę oliwy oraz mrożony szpinak. Nakrywam przykrywką i czekam aż się rozpuści (na małym ogniu, mieszając!). Oddzielnie kroję drobniutko cebulkę, smażę i dodaje do szpinaku.
Czekam aż woda się wygotuje i będzie gęsty. Dodaje rozdrobniony czosnek, oraz przyprawiam do smaku. Można dodać łyżkę śmietany.
Do miseczki odkładam serek i go rozdrabniam widelcem. Dodaje szpinak i dobrze całość mieszam. Jeśli farsz jest za rzadki można dodać troszkę bułki tartej.
Na stolnicę wysypuję mąkę. Robię na środku otworek i wlewam do niego ciepłą wodę. Zagniatam tak długo, aby ciasto przestało się lepić.

Wycinam szklanką kółeczka. Biorę pojedyncze kółeczko, nakładam w środek odrobinę farszu małą łyżeczką i zlepiam pierożek.


W garnku gotuję wodę z solą. Jak woda się gotuję wrzucam pierożki dokładnie mieszając aby się nie przykleiły do garnka. Jak zaczynają wypływać (po ok 5 min) wyławiam i układam do wyschnięcia na talerzyku. Następnie układam je w taki stosik ;)
Ma najbardziej smakuję podsmażone ze śmietanką!

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Nie lubie szpinaku :/ Ale odziwiam za samo ulepienie pierogow :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam za pierożkami i szpinakiem, ale wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mika.Lifestyle
    dziękuję! Jakby Ci interesowały inne przepisy zrobiłam zakładkę kulinarną ;)

    Simply a woman
    dziękuję, dużo pracy ale zawsze satysfakcja że się udało!

    Anonimowy
    :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...