14 gru 2015

Przepisy na wegańskie potrawy świateczne

Witam cieplutko,

Zdjęcie z mojego Instagrama KLIK

Do Świąt już tuż... tuż...  - przyszła pora na poszukwianie przepisów na pyszne świateczne potrawy. W tym roku po raz pierwszy będę próbować wegańskich potraw światecznych, więc właśnie poszukuję ciekawych alternatyw zwykłych przepisów. Szukając dla siebie różnych opcji - pomyślałam, że mogę się z Wami podzielić moimi odkryciami ;)
Niestety nie będą to moje przepisy, tylko będę korzystać z innych blogów czy stron.

Mam nadzieje, że komuś przydadzą się takie zebrane w jednym miejscu przepisy :)

Zamiast rybki - seler

Seleroryba

Przepis ze strony Jadłonomii KLIK
1 kg selera
2 litry bulionu warzywnego
2 arkusze nori + 5 arkuszy do owijania kotletów
2 łyżki sosu sojowego
4 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżeczka ziaren kolendry
sól i czarny pieprz
oraz do smażenia: mleko roślinne lub woda, mąka pszenna lub ryżowa i olej roślinny

Boczniaki jak śledzie

 Przepis ze strony BlogWegański.pl KLIK
Składniki:
    boczniaki
    olej do smażenia
Zalewa:
    olej do marynaty – polecam pół na pół olej rzepakowy zwykły i niefiltrowany
    musztarda – w proporcjach ok 1 czubata łyżeczka na 1 szklankę oleju
    sos sojowy –  w proporcjach ok 1-2 łyżki na 1 szklankę oleju
    ocet jabłkowy  –  w proporcjach ok 1-2 łyżki na 1 szklankę oleju
    majeranek – w proporcjach ok 1  łyżeczka na 1 szklankę oleju
    zioła mieszanka prowansalska – w proporcjach ok 1 łyżeczka na 1 szklankę oleju
    1 spora cukrowa cebula na 500g boczniaków
    sól, świeżo zmielony pieprz – do smaku

Boczniaki jak śledzie w pomidorach

Też przepis z BloguWeganskiego KLIK
1 kg boczniaków
3-4 cebule
mały słoiczek przecieru pomidorowego lub przecier domowej roboty (jeśli jest rzadki, sos wyjdzie rzadki – jak u mnie na zdjęciu)
korniszony -ok 8-10 sporych sztuk
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody – jeśli używamy koncentratu kupnego, jeśli rzadszy przecier – pominąć
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1 liść laurowy
4 szt. ziela angielskiego
sól, pieprz
olej do podsmażenia boczniaków


Czerwony barszcz z uszkami

Akurat ta potrawa co roku w moim domu jest wegańska, ponieważ od zawsze abrszcz wigilijny jest "postny" czyli gotowany na samychw arzywach, bez mięsa. A do ciasta na "uszka" od zawsze moja mama nie dodaje jajek :)

 Przepis ze strony PrześlijPrzepis KLIK

BARSZCZ
8 buraków ugotowanych na parze
1 jabłko
1 cebula
1 duży seler
2 pietruszki
4 marchewki
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól morska
pieprz ziołowy
majeranek
2 litry wody
sok z połowy limonki
4 ząbki czosnku

Uszka w moim doku robi się: ciasto z mąki (2 i pół szkl.), ciepłej wody (ok 1 szkl), oleju (2 łyżki) i soli (łyżeczka lub mniej).
a farszcz z gotowanej kapusty, namoczonych grzybów, podsmażonej cebulki i przypraw.

Makowiec

Najlepsze przepisy jakie znalazłam:

przepis z KwestiiSmaku KLIK

    1 i 1/2 szklanki maku
    50 g oleju kokosowego extra vergine
    2 duże banany
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki wiórków kokosowych
    3 łyżki mielonych migdałów
    1/2 szklanki rodzynek
    3/4 szklanki wiśni (dowolnych, z syropu, nalewki, z kompotu)
    50 g ciemnej czekolady
    2 łyżki likieru migdałowego amaretto + 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub po pół łyżczki aromatów migdałowego i pomarańczowego)

Przepis z Jadłonomii KLIK

Składniki na jedną tortownicę o średnicy około 26 cm:

Składniki na ciasto:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego lub cukru trzcinowego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
szczypta soli morskiej
2 szklanki domowej masy makowej
2 łyżki masła migdałowego Primavika

Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady / 1 tabliczka
2/3 szklanki mleka kokosowego, takiego z puszki
szczypta soli morskiej

Składniki na kandyzowane pomarańcze:
1 pomarańcza, najlepiej ekologiczna
1 szklanka wody
1 szklanka trzcinowego cukru

Składniki na domową masę makową:
500 g maku
100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
100 g migdałów blanszowanych, drobno posiekanych
100 g rodzynek
100 g skórki kandyzowanej
1 szklanka syropu z agawy lub klonowego
5 czubatych łyżek oleju kokosowego
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Kluski z makiem

Najciekawiej podane widziałam na stronie OlgaSmile.pl KLIK

* opakowanie muszelek conchiglioni
* mak w puszce
* skórka kandyzowana pomarańczowa i cytrynowa
* troszkę cukru pudru do dekoracji

Kutia

 znalazłam bardzo oryginalny przepis bezglutenowy (bez cukru i bez nabiału) - blog Smakoterapia KLIK


 pęczak (ugotowany, szklanka) lub
dla bezglutenowców ryż pełnoziarnisty, najlepiej okrągły (przed gotowaniem namoczony na noc)
mak (szklanka)
daktyle garść
figi (garść)
rodzynki (garść)
morele (kilka)
orzechy (laskowe, włoskie, garść)
migdały (garść)
syrop daktylowy (sklepowy lub domowy = zmiksowane kilka daktyli w 1/2 szklanki wody, do smaku)
jakiekolwiek wegańskie mleczko np ryżowe lub śmietanka
(najlepiej domowe: przepis na mleczko ze słonecznika)
cytryna (sok z połówki owocu, lub do smaku, można pominąć)
***
mleko kokosowe lub śmietanka migdałowa (do ozdoby)
zielenina (mięta, melisa, do ozdoby)
suszone plastry pomarańczy

Zdjęcie z mojego Instagrama KLIK

Pierniczki

Przepis ze strony Jadłonomii KLIK - robiłam już kilka razy i sa pyszne!

2 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju roślinnego, najlepszy będzie olej z pestek winogron
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 - 5 łyżek lodowatej wody
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli morskiej


***

Mój Instagram KLIK
Moje FOODBOOKi - KLIK
Mój kanał na YouTube - KLIK
wpisy o WEGANIŹMIE - KLIK

Pozdawiam,







10 komentarzy:

  1. Przepisy to jedno... Trzeba jeszcze to dobrze wszystko połączyć żeby wyszły cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Nie dodawałam opisów żeby wpis nie był mega długi, ale wszystko jest w linkach

      Usuń
  2. Uwielbiam święta za to, że większość produktów jest bez mięsa (jestem wegetarianką) ale dobrze, że można zrobić wigilię nawet wegańską! Świetne przepisy, na pewno coś wypróbuję!

    http://imaginiankaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę przejście między kuchnią wegetariańską na wegańską - nie jest takie trudne ;) Szczególnie na Wigilie, gdzie nie ma za dużo jajek czy nabiału w użyciu ;)

      Usuń
    2. Ja lubie święta ale ... juz 2 tyg przed świętami nie chodze do sklepów bo sa tam karpie;/;/;/ dla mnie to mega mega smutne. Mimo iż z mies jadam czasem ryby (reszty nie) to nie rozumiem mordowania i meczenia wcześniej biednej rybki;/ przepisy super są! moze coś upichce?:)

      Usuń
  3. Fajnie że znalazłam przepis na makowiec, właśnie szukałam takiego bardziej zdrowego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie rozumiem po co robic potrawy, które "udają" mięso. Skoro się nie je nic pochodzenia zwierzęcego, to po co zastępować sztucznymi odpowiednikami? Przecież jest tyle przepisów na wegańskie potrawy, można robić tradycyjne potrawy w wersjach wegańskich, czyli wykluczając produkty pochodzenia zwierzęcego np: do ciasta na pierogi z kapustą, ciast, pierników itp nie dodawać jajka, mleka czy miodu, bo i bez tego potrawa wyjdzie :) Nie jestem weganką, ale lubie wegańską kuchnię i bardzo często przygotowuję roślinne potrawy, ale mam uczulenie na "udawane" potrawy typu selerybka, tofucznica i innych oszustów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam trochę inne do tego odejście :) Dla mnie to seler stylizowany na rybę, a nie seler, który podszywa się za rybą, bo rybą nie jest ;) U mnie większe wątpliwości budzą wysokoprzetworzone kiełbaski czy parówki sojowe, kotlety sojowe itp. steki, szynki czy sama nie wiem co sojowe.
      Prosty, zwykły seler usmażony a'la niby ryba - wydaje mi się dużo bardziej niewinny ;)

      Usuń
  5. Ja nie odmowie sobie zjedzenia pierogow z grzybami czy innych przysmakow, nawet jakbym drugiego dnia miala zdychac z przejedzenia. Hehe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...