4 lut 2016

Wegańskie pączki

Witam cieplutko,




Wesołego pączka!

Wczoraj pierwszy raz robiłam pączki. Nie wyszły idealne, rozkleiły się, ale są po pierwsze pyszne a po drugie wegańskie. Jeśli interesuje Was przepis - zapraszam!


Składniki
(mi wyszło 13 sztuk)
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kostki drożdży (50 g)
1 szklanka mleka sojowego
0,3 szklanki podgrzanego oleju
1 łyżka cukru
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki spirytusu
marmolada




Po pierwsze naszykowałam zaczyn: do miseczki dodałam łyżkę cukru, łyżkę mąki, szklankę mleka i pół kostki drożdży. Dobrze rozmieszałam, nakryłam czystą ściereczką i zostawiłam 20 minut na wyrośniecie.

Drożdże tak mi pracowały, że wyciekły mi z miski ;)



Przełożyłam do większej miski, dodałam mąkę, resztę cukru, a następnie spirytus. Dokładnie ugniatałam ok 10-15 minut. Ciasto drożdżowe "lubi" być dobrze ugniecione ;)

Następnie ciasto leżakowało w ciepłym miejscu pod ściereczką ok 1 godzinę. Później ciasto rozwałkowałam na grubość ok 1 cm i wycięłam kółeczka. Skleiłam dwa kółeczka a na środku dawałam marmoladę.

Pączki smażyłam i niestety rozkleiły mi się, bo słabo je skleiłam ;)

Przepis niestety daleki od ideału, ale wyszły pyszne!

A jak wasze paczki?

Lubicie? Jecie?




***

Mój Instagram KLIK
Moje FOODBOOKi - KLIK
Mój kanał na YouTube - KLIK
wpisy o WEGANIŹMIE - KLIK

Pozdawiam,




3 komentarze:

  1. Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko w tłusty czwartek jem pączki :) w tym cały ich urok ;) lubię, ale mogę rok bez nich żyć ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie takie własne, nie-idealne są najlepsze :) Ja na szczęście pączków nie lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...