Ulubiona, najlepsza szarlotka w świecie! Przepis inspirowany przepisem z bloga MniuMniu KLIK
SKŁADNIKI ( duża tortownica):
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g margaryny roślinnej lub oleju kokosowego
1/3 szkl. zimnej wody (lub mniej)
Masa:
1 łyżka bułki tartej (wysypać na ciasto i dopiero wyłożyć jabłka)
1 i 1/2 kg jabłek
1 czubata łyżeczka cynamonu
Budyń:
2 budynie waniliowe
600 ml mleka roślinnego
Lub:
4 łyżki mąki ziemniaczanej
wanilia
cukier do smaku
- Do miski wsypuję suche składniki, dokładam mokre (poza wodą) i dobrze wyrabiam. W trakcie wyrabiania dodaje wody aż ciasto zaczyna być zwarte, nie można za długo wyrabiać ciasta kruchego bo będzie twarde. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
- Jabłka obieramy, ścieramy na tartce, dodajemy cynamon. Można dodać cukier, jeśli jabłka są za kwaśne. Tortownicę wykładamy papierem, połowę ciasta ścieramy na tartce o dużych oczkach równomiernie na spód naszej foremki. Lekko ugniatamy dłońmi, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 5 minut w 160°C.
- Przygotowujemy budyń według opakowania. Jeśli robimy własny budyń to podobnie - odlewamy szklankę mleka od reszty. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wanilią, a do tej odlanej szklanki mleka wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy. Następnie mieszankę wlewamy do podgrzanego mleka i dobrze mieszamy gotując na małym ogniu. Jak zacznie gęstnieć to ściągamy z ognia.
- Masę budyniową wylewamy na jabłka , a na wierzch ścieramy ciasto robiąc kruszonkę. Ciasto nakrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 35 minut. Po tym czasie z ciasta zdejmujemy folię i pieczemy dodatkowe 20 minut.
***
Mój Instagram KLIK
Moje FOODBOOKi - KLIK
Mój kanał na YouTube - KLIK
wpisy o WEGANIŹMIE - KLIK
Pozdawiam,
Wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) pyszotka!
UsuńUwielbiam szarlotki z budyniem! Ale prawie nigdy nie robię ciast z jabłkami, sama nie wiem dlaczego i chyba muszę to zmienić :P
OdpowiedzUsuńNa pewno ją zrobię:-)
OdpowiedzUsuń