Dziś przychodzę z przepisem na najlepsze wegańskie ciasto! Jedyne ciasto, które smakowało wszystkim kogo częstowałam ;)
Spód:
1 op. ciastka owsiane
2-3 łyżki oleju kokosowego (lub margaryny roślinnej)
Masa:
500 g tofu
250 g masła orzechowego
1/4 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Na sam spód tortownicy wykładamy papier. W misce rozkruszamy ciastka owsiane i mieszamy z olejem (lub margaryną). Paczka ciastek na ok 3 łyżki oleju kokosowego. Można mniej, można więcej, najważniejsze aby równo wyłożyć masę ciasteczkową.Masa tofu:
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Ciasto powinno po upieczeniu lekko odstawać od blachy.
Smacznego :)
***
Mój Instagram KLIK
Moje FOODBOOKi - KLIK
Mój kanał na YouTube - KLIK
wpisy o WEGANIŹMIE - KLIK
Pozdawiam,
Piękne i proste! Mam dwa pytanka: gdzie kupujesz tofu i jakich ciastek owsianych użyłaś? :)
OdpowiedzUsuńSuper, że pojawił się przepis, zawsze oglądając Twoje zdjęcia jedzenia na instagramie cieknie mi ślinka. :D
Ja zrobiłam jakiś czas temu brownie z cukinii z porzeczkami i agrestem z ogrodu i też wszystkim smakowało, nikt nie mógł uwierzyć, że to jest z cukinii. :D
Tofu kupiłam w Lidlu, to takie zwykłe naturalne. Ciastka też są z Lidla ;) Trzeba czytać składy bo nie wszystkie ciastka owsiane są bez mleka.
UsuńZapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńA czy można zamienić czymś masło orzechowe? Przepis bardzo mnie zainteresował, tylko nie przepadam za tym masłem ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Asia.
Asiu, nie jestem pewna, trzeba jakoś tłuszcz do ciasta zastąpić. Ale proporcji to nie potrafię określić :(
Usuńwitam, czy mozna uzyc silken tofu?
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że jak najbardziej ;)
Usuń